Wobbly Blue MarblePlaneta wyjaśniona ciekawskim dzieciom.

Zwierzę · Niemcy, Wielka Brytania, Francja

Borsuk

Meles meles – tak nazywa się to zwierzę w języku, którym posługują się naukowcy na całym świecie.

Borsuk to krępy ssak w czarno-białe pasy, który kopie ogromne podziemne nory. Żyje w lasach i na polach w całej Europie.

Gdzie żyje borsuk?

Gdzie mieszka: Lasy, żywopłoty i pola w całej Europie.

Na wolności żyje w tych krajach: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Włochy, Hiszpania, Polska, Holandia, Szwajcaria.

Status ochrony według IUCN: niezagrożony.

W skrócie

Dorosły osobnik: do 90 cm długości, plus 20 cm ogona. Waży około 11 kg. W jadłospisie: zarówno rośliny, jak i mięso.

Historia

Z jednej nory borsuków może korzystać wiele pokoleń tej samej rodziny przez ponad sto lat. Nora rozrasta się wtedy w ogromny labirynt korytarzy z dziesiątkami wejść i osobnymi komorami do spania i wychowywania młodych. Borsuki należą do najlepszych kopaczy w Europie: silnymi przednimi pazurami szybko przerzucają ciężką ziemię. Są aktywne głównie nocą i szukają dżdżownic, swojego ulubionego jedzenia, raczej węchem niż wzrokiem. Czasem zjadają ich setki w ciągu jednej nocy. Borsucze rodziny często i starannie się nawzajem iskają, co umacnia ich więzi. Dzięki ochronie prawnej w wielu krajach populacje borsuka są dziś stabilne i szeroko rozpowszechnione.

Znajdź na globusie

Na globusie jest też borsuk – jako maleńka ruchoma figurka, która oddycha i rozgląda się wokół. Z daleka planeta to tylko niebieska kula; szczegóły pojawiają się, gdy przybliżasz, a to miejsce zobaczysz, kiedy będziesz wystarczająco blisko. Otwórz na globusie.

Stoi dokładnie w swoich prawdziwych współrzędnych, a nie gdzieś obok – tych samych, które podajemy w faktach powyżej. Wyłącz warstwę dla tego rodzaju miejsc, a znowu zniknie; przyciski do tego są wzdłuż prawej krawędzi.

Pytania, które zadają dzieci

Jak duża może być nora borsuka?

Podziemny dom borsuka może się rozrosnąć w ogromną sieć z dziesiątkami wejść, korytarzy i osobnych komór. Czasem korzystają z niej pokolenia tej samej rodziny przez ponad sto lat.

Co jedzą borsuki?

Borsuki jedzą głównie dżdżownice, czasem setki w ciągu jednej nocy, a do tego owady, owoce, korzenie i czasem małe ssaki. Świetny węch pomaga im znaleźć jedzenie pod ziemią w ciemności.

Czy borsuki są groźne?

Borsuki są zwykle płochliwe, unikają ludzi i wychodzą głównie nocą. Gdy jednak zostaną osaczone lub poczują się zagrożone, potrafią zaciekle się bronić silnymi pazurami i szczękami. Ataki na ludzi zdarzają się bardzo rzadko.

Skąd pochodzą te liczby

Każdą liczbę na tej stronie przed publikacją sprawdziliśmy w publicznych źródłach. Tam, gdzie źródła naprawdę się różnią, piszemy o tym w tekście.

Ostatnio sprawdzone: