Wobbly Blue MarblePlaneta wyjaśniona ciekawskim dzieciom.

Zwierzę · Kenia, Tanzania, Republika Południowej Afryki

Struś

Struthio camelus – tak nazywa się to zwierzę w języku, którym posługują się naukowcy na całym świecie.

Struś to największy i najcięższy żyjący ptak. Na afrykańskiej sawannie mierzy do 2,8 metra wysokości. Nie umie latać, ale na lądzie ucieknie prawie każdemu drapieżnikowi.

Gdzie żyje struś?

Gdzie mieszka: Otwarte sawanny i pustynie Afryki.

Na wolności żyje w tych krajach: Kenia, Tanzania, Republika Południowej Afryki, Namibia, Etiopia.

Status ochrony według IUCN: niezagrożony.

W skrócie

Dorosły osobnik: 2,1–2,8 m wysokości. Waży około 104 kg. W jadłospisie: zarówno rośliny, jak i mięso.

Historia

Strusie nie latają, ale nadrabiają to długimi, silnymi nogami. Potrafią biec z prędkością ponad 70 km/h i na długich dystansach utrzymywać równe 50 km/h. Podczas ostrych zakrętów skrzydła pomagają im utrzymać równowagę. Jedno kopnięcie strusia może zranić, a nawet zabić lwa, dlatego większość drapieżników omija zdrowe dorosłe strusie. Strusie znoszą największe jaja ze wszystkich ptaków. Jedno waży około 1,5 kg. Kilka samic często składa jaja w jednym wspólnym gnieździe, którego pilnuje i które wysiaduje razem najważniejsza para. Choć strusie są takie duże, jedzą głównie rośliny, nasiona i owady. Połykają też małe kamyki, które pomagają im rozcierać w żołądku twarde jedzenie.

Znajdź na globusie

Na globusie jest też struś – jako maleńka ruchoma figurka, która oddycha i rozgląda się wokół. Z daleka planeta to tylko niebieska kula; szczegóły pojawiają się, gdy przybliżasz, a to miejsce zobaczysz, kiedy będziesz wystarczająco blisko. Otwórz na globusie.

Stoi dokładnie w swoich prawdziwych współrzędnych, a nie gdzieś obok – tych samych, które podajemy w faktach powyżej. Wyłącz warstwę dla tego rodzaju miejsc, a znowu zniknie; przyciski do tego są wzdłuż prawej krawędzi.

Pytania, które zadają dzieci

Czy strusie umieją latać?

Nie, strusie nie umieją latać, bo ich ciało jest za ciężkie, a skrzydła za małe, żeby wzbić się w powietrze. Zamiast tego uciekają przed niebezpieczeństwem na długich, silnych nogach z prędkością ponad 70 km/h.

Czy strusie naprawdę chowają głowę w piasek?

Nie, to mit. Strusie pochylają głowę do ziemi, żeby obracać jaja w płytkim gnieździe. Z daleka może to wyglądać, jakby chowały głowę w piasek, ale tak naprawdę nigdy tego nie robią.

Ile waży jajo strusia?

Jajo strusia waży około 1,5 kg. To największe jajo ze wszystkich żyjących ptaków, choć w porównaniu z ogromnym ciałem strusia jest dość małe. Jedno takie jajo to tyle, co około dwudziestu czterech jaj kurzych.

Skąd pochodzą te liczby

Każdą liczbę na tej stronie przed publikacją sprawdziliśmy w publicznych źródłach. Tam, gdzie źródła naprawdę się różnią, piszemy o tym w tekście.

Ostatnio sprawdzone: